A városból a természetbe

Vissza a természethez!

Vissza a természethez!

Özönvíz tél helyett

2023. január 20. - hillsmith

Több, mint 3 hetes szakadatlan esőzés után bekövetkezett az elkerülhetetlen: kiáradtak nem csak a folyók, de a patakok is. Sőt: spontán patakok százai jöttek létre. Napok óta megállás nélkül hömpölyög a víz, csobogók ezrei barázdálják a mezőket és az erdőkben sosem látott áradatokban dübörög a víz.

img_20230119_084103.jpg

img_20230119_083745.jpg

A képen nem patak látható: ez egy út, amin 3 napja változatlan intenzitással ömlik a csapadékvíz.

Nincs egy talpalatnyi föld, ami ne tocsogna a víztől. De a sár több helyen már fogyóban van: a víz mindent elmos,  avart, humuszos talajt is - csak a sziklák és kövek maradnak hátra.

img_20230119_161651.jpg

Az állatok szenvedik meg leginkább ezt az ítéletidőt. A háztáji és az erdei állatok egyaránt. Nincs hová lefeküdjenek pihenni, és nincs hol megszáradniuk. Átázva, csapzott és sáros bundában szenvedik át a néhány fokos heteket. A patáik már régen fellágyultak az állandó áztatástól, sérülékenyek, és bármikor begyulladhatnak. Ez náluk végzetes is lehet. A fertőzésekről nem is beszélve. De a madarak sincsenek sokkal jobb helyzetben. A víz elől nincs hová bújni, csak az embernek.

Ami a méheimet illeti: ezekben a napokban mind elpusztultak. A csalóka meleg, virágzás nélkül, vég nélküli esőkkel erőforrásaik felélésére vette rá őket, idejekorán. Ők már nem élik meg az előttünk álló fura tavaszt. Nem a télbe pusztultak bele, hanem annak hiányába.

A bejegyzés trackback címe:

https://escapeplan.blog.hu/api/trackback/id/tr3918030756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.01.23. 08:50:12

Tuti, hogy a méhek elpusztultak?
Szerintem ha len lett túlrabolva - nem feltételezem rólad - a kaptár, akkor minden esélyük megvan a túlélésre

A patás felázás az sajnos durva, de nem természetellenes. Ha van elég sózójuk akkor hamar regenerálódik.

hillsmith 2023.01.25. 09:00:01

@gigabursch: Jól sejted, a méhek nem csak a tél hiányától pusztultak ki. 6 családból egy fél családnyi méh maradt életben, miután a közeli nagygazdálkodó szétpermetezte a kikelő káposztarepce-földjét idegméreggel. 10 km-es körzetben mnden méh (is) elpusztult, nem csak az enyémek. Most pedig ez a gyenge család is oda lett. Pedig reméltem, hogy nem nulláról kell majd kezdenem tavasszal.
süti beállítások módosítása