A városból a természetbe

Vissza a természethez!

Vissza a természethez!

Mit hoz a jövő

2024. március 03. - hillsmith

Amit az alábbiakban leírok, az egy gondolatmenet. Nem akarom igazolni az abban szereplő állításokat, publikációkkal és forrásokkal alátámasztani, vagy bizonygatni bármit is. Mindenki azt gondol, amit akar.

5 évvel ezelőtt éreztem úgy, hogy a világ dolgai olyan irányba mozdulnak, ami gyökeres változásokat hoz. Öt év alatt megváltozott nagyjából minden. A társadalom, a közlekedés, a tanulás, a munkavégzés, a közmorál. Háborúk törtek ki és pusztítanak, túl vagyunk a modern kor első világpandémiáján. Nobel-díjat érdemelt a génmanipuláció legolcsóbb eszköze, a génszerkesztés. Aki ért hozzá, az erősen aggódik a mesterséges intelligenciának nevezett zsákbamacska kontrollálhatatlan térhódítása miatt. Benne vagyunk a sokadik gazdasági válságában.

Több minden változott meg 5 év alatt, mint előtte ötven év alatt. A legfőbb változás, amire szinte minden egyéb is visszavezethető: az éghajlat változása. Pontosabban a destabilizációja. Évről évre változnak az évszakok jellemzői. Jelenleg felmelegedés zajlik. Épp most hagytuk magunk mögött 2024. februárját - a valaha mért legenyhébb, sőt, legmelegebb februárt. A hónap minden napján melegrekord dőlt.

A bolygó általános felmelegedése mindenütt mérhető és érezhető. Millók menekülnek a kiszáradó vidékekről Afrikában, Indiában, Pakisztánban, Óceániában. De ez csak a kezdet. Százmilliók fognak útra kelni a biztos pusztulás elől. Az Amazonas környéke füves sztyepp lesz hamarosan – legfeljebb évtizedeken belül. Rosszabb esetben sivataggá válik.

Hová mennek azok a százmilliók, akik alól kirántja a talajt, a földet, a megélhetést, az otthont a klímaváltozás? Élhetőbb vidékekre. A néhai mérsékelt évövbe, ami időközben mediterrán éghajlatúvá vagy szubtrópusivá válik. Például Európa egy része, benne Magyarország területe az, ami élhető marad. Ez a föld persze már foglalt. A népvándorlást azonban megelőző korokban sem állította meg az, hogy a kinézett területen már vannak mások. Győz a többség. Össze lehet hasonlítani a számokat, az itt élő, egységesnek messze nevezhetők számát az ide induló tömegek számával. Elég ránézni az említett országok, kontinensek lakosságszámára.

Ezzel pedig nyugvópontra jut majd a folyamat? Aligha.

A felmelegedés átmeneti. Legfeljebb még pár évtizedig tart, talán addig sem. A sarkköri jég felolvadásával édesvíz áramlik az óceánokba. A melegedő északi és déli területek miatt csökken a hőmérséklet különbsége az egyenlítői vidékek és a sarkkörök között. Mindez együtt a fajsúlykülönbség csökkenése miatt a bolygó keringési hálózatainak összeomlását, leállását eredményezi. Leállnak az állandó uralkodó szelek az Egyenlítőtől a sarkkörök felé, és ugyanígy az óceáni áramlások.

A szelek máris elgyengültek, vagy leálltak. A Kárpát-medence uralkodó északnyugati széljárása például már a múlté. Az idő többségében déli szél fúj. Az északnyugati szelet a nagyvizek Észak-Atlanti áramlása mozgatta, de az is kifulladóban van.

Mi történik, amikor leállnak a lég- és vízáramlások a földrészek között? Akkor a Nap sugárzásának beesési szöge önmagában fogja meghatározni, hogy adott vidéken milyen lesz az éghajlat. Az Egyenlítő környékén állandósul az elviselhetetlen forróság és szárazság. Ember számára élhetetlenné válik az a vidék, az összes országával együtt. Emellett lesz egy viszonylag keskeny rész, valahol a Bak- és Rák-térítők mentén, ami élhető lesz. Ott ismét lesz négy évszak (a Föld tengelyének görbülete miatt). Azonban északabbra - már Észak-Magyarországtól kezdve - hosszú, fagyos telek lesznek, rövid, enyhe nyarakkal.

Mindez azt eredményezi majd, hogy a mezőgazdasági termelés gyakorlatilag összeomlik. Az összes trükkünk - műtrágyázás, precíziós mezőgazdaság, vertikális növénytermesztés, rovartelepek, mesterséges intelligencia stb. - kevés lesz ahhoz, hogy a már több, mint 8 milliárd embert ellássuk élelemmel. Ezt eddig is csak a műtrágyázás és az agrárium nehézgépesítése tette lehetővé. A földek kizsákmányolása és fizikai, kémiai, ökológiai erodálása azonban akkor is az élelmezési rendszer összeomlásához vezetne belátható időn belül, ha a klimatikus változások nem is léteznének.

Így tehát azt hozhatja a rövidtávú, 5-20 év alatt bekövetkező jövő, hogy hatalmas embertömegek áramlanak az élhetőbb területek, így Európa felé. Ez társadalmi és gazdasági roppanásokhoz vezet majd. Fokozódni fog a háborúskodás. Emellett a hozzáférhető élelmiszer csökkenésével tömegeknek nem lesz mit enniük. Semmilyen igazságos elv nem fog érvényesülni abban, ahogy a maradék erőforrásokat elosztják majd. Ez mindössze néhány (igen turbulens és erőszakos) év alatt az emberiség létszámának drasztikus csökkenéséhez vezet.

Mit tehet az, aki mindezt elhiszi? Van-e felkészülésre lehetőség? Egyáltalán mit jelent a felkészülés egy társadalmi, természeti, ökológiai, gazdasági összeomlásra?

Ezt most nem válaszolom meg. Akinek van rá ötlete, írja meg.
Nekem van. Egyszer majd le is írom. Most megelégszem annyival, hogy itt és most rögzítem: én szóltam.

Jelenleg ennyi ember él a földön egy webes kalkulátor szerint: 8,094,312,580
Meglátjuk, mennyi lesz ez a jövőben. A nem túl távoli jövőben.

ownnothing.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://escapeplan.blog.hu/api/trackback/id/tr8418344725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.03.04. 10:09:23

Stabilan langyos lett a tél.
Amúgy ezért is Vektor a felelős, mert azt mondta, hogy rezsicsökkentés!
Valahogy csak be kell tartsa az ígéretét...
süti beállítások módosítása