A városból a természetbe

Vissza a természethez!

Vissza a természethez!

Kiöntöttek a folyók

2023. január 20. - hillsmith

Tegye fel a kezét, aki emlékszik olyan évre, amikor a tél kellős közepén, januárban áradtak a folyók! Nem keverendő össze a jégzajlással: tavaszi áradásról beszélek, de télen! Ugye, hogy nem volt ilyen?

Most már van. Több hetes szűnni nem akaró esőzések után egyéb folyóink mellett a hozzánk közeli Ipoly is kiöntött a medréből.

ipoly2.jpg

Lakóházakat, településközponti utakat borított be a nagyjából 3 ℃ hőmérsékletű barna áradat. Embereknek, családoknak kellett elhagyniuk az otthonukat.

ipoly1.jpg

A víz pedig nem áll meg a küszöb előtt: a pincékben, majd a házakban is tönkretesz mindent: bútort, ruhát, elektromos gépeket. Sőt, maga a ház is károsodik. Nem csak tisztasági festésre lesz szükség nyáron, amikorra kiszáradnak a falak. Jó, ha addig össze nem roskad a ház.

Amikor ezt írom, akkor a mi pincénkben is térdig áll a víz. A kerítést több helyen alámosták a csermelyek. Az autó a kerékcsavarokig süppedt álltában a sárba. A házból kilépve a gumicsizmás lábam tocsogva lép ki a szutyokba. Mindez pedig nem völgyben, árokban történik, hanem fent a hegyen, annak is majdnem a gerincén. Itt nem pang a víz, hanem folyik, hömpölyög szünet nélkül, legalább 5 napja.

Hasonló áradás az Ipolyon 2010. májusában volt, akkor a tavaszi olvadás következtében. Most nyilvánvalóan más okokkal kellene magyarázni ezt a hatalmas csapadékmennyiséget. Ma országszerte 510 kilométeren van árvízvédelmi készültség a kelet-magyarországi folyókon. Ennél nem sokkal több folyószakaszunk van ezen a vidéken... Ezek közel felén már a legmagasabb a készültségi fokozat. Ez azt jelenti, hogy a folyók elhagyták a medrüket, vagy el fogják hagyni, és elöntenek mezőgazdasági területeket, utakat és településeket.

ipoly3.jpg

A Sajó és a Tarna teljes magyarországi szakaszán is elérte a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget a vízszint.
Az újabb esőzések miatt további vízszintemelkedés várható.

Jelenleg óránként 10 centimétert emelkedik a vízszint. Balassagyarmatnál az Ipoly vízhozama 101.5 m3 másodpercenként. Tehát több, mint 100 db IBC tartályt lehetne teletölteni vele, minden másodpercben. Ez a szám percről percre emelkedik. Ha most arra gondolunk, hogy egyáltalán nem kellene áradásnak lennie január közepén, se kicsinek se nagynak, akkor válik érthetővé, hogy ezek a számok mennyire nincsenek rendben.

belviz.jpg

A Hortobágyon töltésre épült a főút, mert régen, a Tisza és mellékfolyóinak szabályozása előtt még gyakori volt az árvíz. Az ország más részein azonban nem emelik meg az utakat.

utviz.jpg

Ipolytarnócon és más településeken kétségbeesett sietséggel pakolják a homokzsákokat. De a képeket nézve ez szélmalomharc: a víz erejével rögtönzött gátakkal szembeszállni gyönge próbálkozás. Az eső pedig nem áll el.

Somogy messze van innen, ott jobb még a helyzet, bár már csak pár napnyi haladékuk van:

Egy napot még kibír víz alatt a vetés, de négy-öt napot már nem, ha annyi eltelik, akkor annyi a gabonának és a repcének

– közölte Rengel László heresznyei polgármester.

A vetés nálunk már tönkre ment. két hete áll a mozgó víz alatt. Ez is a járulékos veszteségek hosszú listájára írható, az őszi földművelésre és a vetésre fordított erőfeszítésekkel együtt.

Majd meglátjuk, hogy a tavaly háromszorosára emelkedett búzaárak után a most odaveszett őszi búza hiányában mennyit fogunk fizetni a takarmányért, meg a kenyérért. Mert ez mindenki problémája lesz hamarosan, nem csak azoké, akik most a határban küzdenek.

Ilyen ez a tél helyetti sárévszak, állandósult özönvízzel tetézve. Ez az első a sorban, korábban ilyen még nem volt. Legközelebb már ez sem ér készületlenül. Nyáron építek majd újabb, emelt és beázás-mentesített bebújókat az állatoknak, és olyan bálatárolókat, amik vízátfolyások esetén is szárazon tudják tartani a takarmányt. Az idén először kipróbált boglya rakást rögvest el is felejthetem: a boglya áll ugyan, de alulról-felülről csuromvíz, abból már nem lehet majd etetni. A pince ki lesz ürítve, mást azzal nemigen tehetek, mert a talajvíz mindenképpen utat fog találni benne. Az összes épületet körbeárkolom. Lehet, hogy mindez nem sok, de az állatok megpróbáltatásait és az anyagi károkat nagymértékben enyhíti. Többet tenni az elemek ellen meg aligha lehet: a vizet, vagy épp a szárazságot megállítani nem tudom.

 


A fenti képek forrásai, amelyeken további tények olvashatók az áradásról:

A bejegyzés trackback címe:

https://escapeplan.blog.hu/api/trackback/id/tr518030796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása