A városból a természetbe

Vissza a természethez!

Vissza a természethez!

Házi sajt

2023. január 20. - hillsmith

Közel másfél éve készült el az első saját sajtunk. Akkor ráadásul a saját kecskénk tejéből.

Ezúttal jóféle tehéntej volt az alapanyag, mégpedig sok: 12 liter.

sajt1.jpg

40 dkg körüli súlyuk van, a szögletes dupla olyan nehéz.

sajt2.jpg

Gomolyasajtok, azért nem hasonlítanak a trappistára - ennek ilyennek kell lennie. :)

A 12 liter tejből áldozatos munkából lett úgy 2 kg sajt. Plusz 8 liter savó, ami hasznos anyag: turmixban megdobja a napi fehérje bevitelt, kenyérsütésnél feldobja a búzafehérjét, és persze az állatok is szeretik: kutya, macska, meg bármi, aminek jut belőle. :)

Gyorsan rákerestem: egy 250 grammos gomolyasajt ismert hazai gyártótól a boltban (neten) most 1590 Ft. 2 kilónyi tehát 12 720 Ft. Plusz a szállítás (Ami akkor is plusz költség, ha magamnak autózom haza.)
A 12 liter tej beszerzése termelőtől 3800 Ft-ba került.

Anyagilag tehát egyértelműen megéri a házi sajtkészítés. A savót tekinthetjük ajándéknak. Dolgozni persze kellett vele, és az időráfordításnak és fáradozásnak is ára van, még ha nem is forintosítható. Azonban van itt még valami, amit figyelembe kell venni: érték az a tudás és képesség, amivel az ember magának tud élelmiszert előállítani.

sajt3.jpg

Kecsketejünk még nincs, de szép reményeink szerint hamarosan lesz, hiszen a kecskék vemhesek. Akkor pedig már az alapanyag is háznál lesz a mindig friss, könnyű és finom házi sajthoz! Friss kenyérrel más nem is kell!

A bejegyzés trackback címe:

https://escapeplan.blog.hu/api/trackback/id/tr3518030778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása