A városból a természetbe

Vissza a természethez!

Vissza a természethez!

Erdőből tüzelőt, de bármi áron!

2023. január 18. - hillsmith

A 2022 augusztusi energia-veszélyhelyzet bejelentése után pontosan 1 nappal felbőgtek a motorfűrészek a környező települések melletti fásulásokban - összefüggő, nagy kiterjedésű erdő ui. már nemigen létezik. Minden irányból hetekig a fanyűvést hallotta az ember, pirkadattól késő estig. Nyáron, amikor a legkevésbé sincs ennek ideje.

Boldog-boldogtalan vágta a fát, és hordta szerteszét. Mivel más blog már remek-jól megírta az időszak eseményeit, és helyes összefüggésekbe helyezte, én már csak idézek onnan.

A fakitermelésben alkalmazható munkaerő közel száz százaléka fát dönt, darabol és szállít, miközben az ágazat így sem képes kielégíteni azt a hatalmas igényt, ami a részben pánikszerű tűzifa-felvásárlás kapcsán megjelent.

Muszáj teljesíteniük, amit a kormány megígért: 10 m3 rögzített árú tűzifát bárkinek, aki azt igényli. A kivágott fa gyűlik a porták előtt, a kertekben és a fáskamrákban – olyan helyeken is, ahol még kályha sincs hozzá. Akinek pénze van, akár több évre előre is betáraz.

... a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont számításai szerint ez előre vetíti, hogy néhány éven belül kifogyunk a tartalékokból.

Az ország erdeinek több mint 99%-án zajlik, illetve elvben lehetséges valamiféle fakitermelés; védett vagy Natura 2000 területeken éppúgy, mint azokon kívül.

... akár tavasszal, fészkelési időben is lehet fát vágni.

Az állami erdőgazdaságok előre hozzák a tízéves erdőtervekben lehetőségként szereplő kitermelést, tudva, hogy emiatt néhány év múlva jóval kevesebb fakitermelésre lesz majd lehetőségük.

Nos, a fentiek alapján nem kell tippelgetni, hogy ezen a téren mit hoz a jövő.

Az egész cikk itt olvasható: https://wwf.hvgblog.hu/2022/12/05/mi-tortenik-a-hazai-erdokben/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://escapeplan.blog.hu/api/trackback/id/tr2718029026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása